Familie Pasolini: heropen zaak

Veroordeelde trekt bekentenis in

Familie van de Italiaanse dichter en filmer Pier Paolo Pasolini, die in 1975 werd vermoord, heeft maandag gevraagd om een nieuw onderzoek. De man die negen jaar in de gevangenis zat wegens de moord heeft nu gezegd dat hij onschuldig is.

'Ik ben onschuldig en niemands medeplichtige,' aldus Pino Pelosi zaterdag op de Italiaanse tv. Pelosi zat negen jaar in de cel nadat in 1979 was veroordeeld voor de moord. De man stelt nu dat hij die avond met Pasolini op het strand van Ostia liep toen drie mannen de filmmaker in elkaar sloegen. Destijds was Pelosi zeventien. Hij bekende toen de moord en zei dat hij alleen had gehandeld.

De officiële lezing luidde dat een ontmoeting tussen homoseksuelen uit de hand was gelopen, maar toen al meenden sommigen dat er sprake was van een complot uit rechtse hoek om de antifascistische filmer het zwijgen op te leggen. Kort voor zijn dood was Pasolini bedreigd om zijn laatste film Salo o le 120 giornate di Sodoma (1975). Die ging over de laatste dagen van het Italiaanse fascistische regime halverwege de jaren veertig. Pelosi zegt dat hij nu wel de waarheid durft te zeggen. 'Degenen die mij en mijn familie toen bedreigden zijn nu oud of dood .'

(Bron: ANP/AFP)