De Nieuwe Lola's 2005

Films van aanstormend talent

Ook dit jaar presenteert de VPRO een serie nieuwe televisiefilms onder de naam de Nieuwe Lola's. De reeks is een voortzetting van een traditie (de Nieuwe Lola's, Lolamoviola's, Goede Daden bij Daglicht) om beginnende regisseurs en scenaristen een kans te bieden. Op drie zondagen en een vrijdag (4, 11, 18, en 23 december) zijn de Nieuwe Lola's te zien op Nederland 3. Na uitzending zijn de films online te bekijken.

Actueel

Regie: Nicole van Kilsdonk

Het ravijn vertelt het verhaal van de 52-jarige Max, die wordt getroffen door een hersenbloeding. Verlamd, niet in staat te spreken ligt hij in het ziekenhuis. Tijdens zijn revalidatie neemt zijn onzekerheid over zijn herstel de gestalte van AntiMax aan, duistere tegenpool van alles wat Max is. Lukt het Max de kracht te vinden om te herstellen en AntiMax uit te bannen, of geeft hij zich over? Het ravijn is een bewerking van het gelijknamige, autobiografische boek van Max Pam.

Regie: Jorien van Nes

Leuk voor Later is een tragikomische film over de intieme en tegelijkertijd verstikkende familieband van de Beumertjes: Els, Leo en hun puberkinderen Jurgen en Esther. Els wil laten zien dat ze het allemaal voor elkaar heeft en dat de jaren geen vat hebben op haar uiterlijk noch op haar huwelijk. Els wordt 45 jaar en heeft een gigantische brunch gemaakt en dat zal iedereen weten ook. Leo doet braaf mee aan dit theater, maar is intussen met heel andere dingen bezig. De kinderen gebruiken een digitale videocamera als middel om al dit familieleed pijnlijk bloot en vast te leggen.

Regie: Michiel van Jaarsveld

Sinds een jaar is de sfeer bij Mariska (13) thuis ingrijpend veranderd. Praten kunnen haar ouders niet meer, en daarom vlucht Mariska weg uit deze verstikkende sfeer. Op het strand ontmoet ze Christiaan, een kite-surfer, die Mariska een gevoel van vrijheid geeft waar ze steeds meer aan toe geeft. De relatie van Mariska's ouders komt door haar gedrag onder grote druk te staan, maar zelfs als haar vader hen verlaat, blijft ze vechten om een verandering binnen het gezin af te dwingen.

Regie: Hans Teeuwen

Waar haalt een acteur zijn acteren vandaan? Wat moet hij of zij losmaken in zijn of haar verdiepte ik om te komen tot de kern van het 'gespeelde' karakter? Hoe wordt een acteur met geschreven tekst tot een personage zonder script? In Masterclass voert Pierre Bokma de kijker tot de onvermoede basis van waar alle grote acteurs van Nederland hun kunnen vandaan halen: de voor de buitenwereld tot nu toe onbekend gebleven masterclasses van P.M. Nog één keer slaagt Bokma erin de goeroe over te halen tot een finale les, ondanks de onthutsende gevolgen die zijn laatste Masterclass acht jaar geleden met zich meebracht...

* Door een technische fout is Masterclass nog niet online te bekijken. We doen is ons best om zo snel mogelijk een foutloze versie te kunnen vertonen.

Nieuwe Lola's van andere jaargangen