Coppola maakt na acht jaar weer film

Hoofdrollen Tim Roth en Alexandra Maria Lara

Na een stilte van acht jaar keert Francis Ford Coppola (66) terug als regisseur. Youth Without Youth, zijn eerste film sinds The Rainmaker (1997), is gebaseerd op een boek van de Roemeense schrijver Mircea Eliade. Coppola financeert de film zelf en begint in oktober met draaien.

Het verhaal speelt in de jaren voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat een professor, die door een bepaalde gebeurtenis op de vlucht slaat. Belangrijke rollen in de film zijn weggelegd voor Tim Roth en Alexandra Maria Lara. De film wordt in Roemenië opgenomen.

Coppola omschrijft het verhaal zelf als 'een parabel, een fabel'. Het gegeven lijkt volgens hem op dat van een Hitchcockfilm, over een man 'die verwikkeld raakt in iets fascinerends en groots'. Het maken van een zelf gefinancierde, kleinere film ziet hij als een terugkeer naar zijn beginjaren als regisseur. 'Het beste voor mij is om weer een student te worden en films te maken met de blik die ik had toen ik er enthousiast over was.'

De film zou eind 2006 of in het voorjaar van 2007 in de bioscopen moeten komen. Vijfvoudig Oscarwinnaar Coppola is vooral bekend geworden met de Godfather-films en Apocalypse Now.

(Bronnen: ANP, AP)