Britse acteur John Mills overleden

Oscarwinnaar werd 97 jaar

De Britse acteur sir John Mills is zaterdag op 97-jarige leeftijd in zijn woonplaats Denham, even buiten Londen, overleden. Mills won in 1971 een Oscar voor beste mannelijke bijrol in de film Ryan's Daughter.

De carrière van de acteur, die geboren werd als Lewis Ernest Mills, besloeg vele decennia. Na de Oscar voor zijn rol als dorpsgek in Ryan's Daughter volgden talrijke films, van de science-fictionfilm Quatermass tot het historische epos Gandhi en Who's That Girl met Madonna.

De in Felixstowe geboren Mills studeerde aan de Royal Academy of Dramatic Art en begon zijn carrière op het toneel. Een optreden als Hamlet in 1929 in Londen vestigde zijn reputatie als een van de meest getalenteerde acteurs van zijn generatie.

In de jaren veertig, vijftig en zestig speelde hij veel militaire rollen, zoals een soldaat in Waterloo Road, in In Which We Serve een RAF-piloot en officiers in Above Us The Waves en Tunes Of Glory.

In een recente kijkersenquête door Sky Television eindigde Mills op de achtste plaats van favoriete mannelijke acteurs aller tijden.

Zijn naaste vriend Lord Richard Attenborough noemde Mills ' als Britse en wereldacteur ongeëvenaard'. Mills werd in 1976 geridderd. Buckingham Palace liet weten dat koningin Elizabeth het overlijden van Mills ' betreurt'.

(Bron: ANP, AP)