Brein achter gijzeling München boos op Spielberg

Mohammed Daoud vindt Munich eenzijdig

De Palestijn Mohammed Daoud is boos op regisseur Steven Spielberg. Daoud, het brein achter de gijzeling tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München waarbij elf Israëlische atleten om het leven kwamen, vindt Spielbergs nieuwe film Munich te eenzijdig.

Volgens Daoud had Spielberg, die Munich zijn 'gebed voor vrede' noemt, zich meer moeten richten op de Palestijnse kant van het verhaal. Het feit dat Spielberg Daoud niet heeft geraadpleegd voor de film, neemt de Palestijn hem ook kwalijk. 'Als hij werkelijk een gebed voor de vrede had willen maken, had hij naar beide kanten moeten luisteren en de waarheid moeten weergeven, in plaats van alleen de Zionisten te dienen', zei Daoud, die de film overigens nog niet gezien heeft, tegen Reuters.

Munich is ook in Israël onderwerp van kritiek. Veel Israëli's zijn bang dat Munich, een film die zich concentreert op de betrokkenheid van de Israëlische veiligheidsdienst bij de executie van acht Palestijnen, juist te pro-Palestijns is. Om de film in Israël te promoten nam Spielberg onlangs zelfs de pr-man van de Israëlische premier Sharon in dienst. Munich is in Amerika al uit en draait vanaf eind januari ook in de Nederlandse bioscopen.

(Bron: Reuters)