Barbara Bel Geddes overleden

Oscar-genomineerde Dallas-actrice werd 82

Barbara Bel Geddes is maandag op 82-jarige leeftijd overleden in Northeast Harbor. De actrice, die al een leven lang rookte, stierf aan longkanker. Bel Geddes speelde in vele films, maar is vooral bekend als Miss Ellie Ewing uit de hitserie Dallas.

Vlak na WO II speelde ze veel op Broadway, waaronder de hoofdrol in Cat on a Hot Tin Roof. Ook op het witte doek was ze succesvol. Ze werd genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol in I Remember Mama (1948), de film over een immigrantenfamilie in San Francisco. Ze werkte samen met regisseurs als Elia Kazan (Panic in the Streets) en Alfred Hitchcock (Vertigo) en speelde met Jeanne Moreau in Five Branded Women.

Haar rol in Dallas leverde haar in 1980 een Emmy op voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie. Nog steeds is zij de enige soapster die deze prijs heeft gekregen. Wegens een hartaanval werd haar rol in 1984 zes maanden lang overgenomen door Donna Reed. Bel Geddes speelde Miss Ellie daarna nog tot 1990, een jaar voordat CBS de serie van de televisie haalde.

(Bron: AP)