Anton Corbijn regisseert Joy Division-film

Verfilming van boek Touching From A Distance

De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn gaat een film regisseren over het leven van Ian Curtis, de zanger van de Engelse popgroep Joy Division die in 1980 op 23-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

De werktitel voor de film is Control. De Amerikaanse producenten zijn nog op zoek naar een hoofdrolspeler. Een complicatie daarbij is dat de acteur ook goedgekeurd moet worden door Curtis' weduwe Deborah. Zij schreef het boek Touching From A Distance, waarop de film gebaseerd wordt.

Deborah Curtis is één van de co-producers, samen met Tony Wilson, die indertijd de platen van Joy Division uitbracht op zijn label Factory. Wilson figureerde eerder als acteur in Michael Winterbottoms film 24 Hour Party People (2002), waarin Joy Division ook aan bod kwam. Wilson werd daarin gespeeld door Steve Coogan, Ian Curtis door Sean Harris. De producenten zijn van plan in mei in Cannes de financiering voor de film rond te krijgen. In het najaar zouden dan de opnamen kunnen beginnen.

Corbijn fotografeerde Joy Division begin jaren tachtig voor Muziekkrant Oor. Hij maakte eerder een korte film over Captain Beefheart en diverse videoclips.

Voor de soundtrack van Control zijn verschillende bands benaderd, met de vraag of ze een cover van een Joy Division-nummer willen opnemen.

(Bronnen: BBC News en Joy Division Central)