Amerikaanse critici belonen Million Dollar Baby en Sideways

Jamie Foxx verkozen tot beste acteur

In de aanloop naar de Oscars regent het prijzen in de Verenigde Staten. Zo deelde de Broadcast Film Critics Association maandagavond vijf prijzen uit aan Sideways, waaronder die voor beste film. Een andere instantie, de National Society of Film Critics, gaf zaterdagavond de voorkeur aan Clint Eastwoods boksdrama Million Dollar Baby.

Tijdens de uitreiking in Los Angeles benadrukte de Broadcast Film Critics Association (BFCA) dat zijn awards in het verleden een goede barometer zijn gebleken voor de Oscars. De BFCA, die 194 leden telt, riep Alexander Payne's veelgeprezen Sideways uit tot beste film, en gaf de comedy daarnaast prijzen voor onder meer beste mannelijke en vrouwelijke bijrol. Payne kreeg verrassend genoeg niet de prijs voor beste regisseur: die ging naar Martin Scorsese, voor The Aviator.

Als beste acteur werd Jamie Foxx gekozen, voor zijn rol als Ray Charles in de film Ray. Hilary Swank kreeg voor haar rol als bokser in Million Dollar Baby de prijs voor beste actrice. Over regisseur Clint Eastwood zei ze dat hij haar niet alleen een betere actrice, maar ook een beter mens had gemaakt.

De 46 leden van de National Society of Film Critics riep zaterdag Million Dollar Baby uit tot beste film van het jaar. Sideways werd tweede, Richard Linklaters Before Sunset derde. Sideways kreeg wel drie prijzen , voor het scenario en de bijrollen.

Jamie Foxx werd ook hier tot beste acteur uitgeroepen. Hilary Swank moest de prijs voor beste actrice bij de National Society of Film Critics delen met Imelda Staunton, voor haar rol in Vera Drake van Mike Leigh. Beste regisseur was volgens de critici Zhang Yimou, die meer punten kreeg dan Payne en Eastwood. De prijs voor beste niet-Engelse film ging naar Moolaadé van Ousmane Sembene.