Amerikaanse acteur Ossie Davis (87) overleden

Zette zich ook in voor zwarte acteurs

De Amerikaanse acteur Ossie Davis is vrijdag dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Miami Beach, in Florida. Dat hebben Amerikaanse media gemeld. Davis was 87 jaar.

Davis schreef, acteerde, regisseerde en produceerde voor het theater en Hollywood. In zijn carrière van ruim een halve eeuw speelde hij in tientallen films, waaronder Jungle Fever en Do the Right Thing van Spike Lee. Hij was sinds maandag bezig aan een film met de titel Retirement.

In veel films speelde hij samen met zijn echtgenote Ruby Dee. Ossies eerste film, No Way Out uit 1950 , was Ruby's vijfde. In de jaren zeventig had het stel een eigen radioprogramma , dat vier jaar lang op 65 stations werd uitgezonden. In 1998 vierden Ossie en Ruby hun vijftigjarig huwelijk. Ter gelegenheid daarvan verscheen hun beider autobiografie In This Life Together.

Behalve om zijn karakterrollen, die vaak te maken hadden met racisme, was Ossie Davis ook bekend als mensenrechtenactivist. Hij brak een lans voor andere zwarte acteurs op televisie , toneel en in films.