Actrice Sandra Dee overleden

Voormalig tieneridool had brandschoon imago

De Amerikaanse actrice Sandra Dee, die in de jaren zestig van de vorige eeuw het idool was van miljoenen tieners, is zondag op 62-jarige leeftijd overleden. Zij stierf in een ziekenhuis aan complicaties door een nierziekte. Dee werd al vier jaar behandeld met nierdialyse.

Dee werd in april 1942 geboren als Alexandra Zuck en speelde rollen in films als Gidget en Tammy and the Doctor. In 1960 veroorzaakte zij een golf van publiciteit door haar huwelijk met popzanger Bobby Darin. In 1965 scheidden de twee, die toen een zoon van vier jaar hadden.

Kort na de scheiding werd Dee ontslagen door filmmaatschappij Universal. 'Toen kwam ik erachter dat zij mij alleen maar zagen als een bezit, terwijl ik dacht dat zij mijn vrienden waren,' vertelde Dee in een interview.

In 1968 maakte Dee nog de film Rosie!, maar daarna was het gedaan met haar filmcarrière. In 1978 kwam haar naam nog voor in de film Grease. Het liedje Look at Me, I'm Sandra Dee spotte met Dee's brandschone imago.

In 1991 trok zij nog eenmaal veel aandacht. Toen vertelde zij in een interview met het entertainmentblad People dat zij als kind seksueel was misbruikt door haar stiefvader en dat haar moeder haar gedwongen had filmster te worden.

Dee, die verslaafd was aan medicijnen en drank, vertelde dat zij na de dood van haar moeder in 1988 totaal in de vernieling was geraakt. Ze was toen begonnen met grote hoeveelheden whisky te drinken, meer dan een liter per dag. Daardoor vermagerde ze zo sterk dat zij op een gegeven moment nog maar iets meer dan 36 kilo woog.

In Kevin Spacey's film over Bobby Darin, Beyond the Sea, werd Dee gespeeld door Kate Bosworth. Volgens Spacey was Dee erg te spreken over de film.

(Bronnen: ANP, AP)