Actrice Maria Schell overleden

Jaren vijftig-filmster werd 79

De Oostenrijkse actrice Maria Schell is dinsdagochtend op 79-jarige leeftijd overleden in haar woning in Karinthië. Schell was in de jaren vijftig in Duitsland een bekende filmster. Later speelde ze veel in televisie-series.

Schell was maandag uit het ziekenhuis ontslagen, waar zij wekenlang was behandeld wegens een ernstige longontsteking. Haar dochter zei toen dat zij hersteld leek. De ziekte is haar uiteindelijk toch fataal geworden.

De in 1926 in Wenen geboren Maria Schell, dochter van een Zwitserse schrijver en een Oostenrijkse actrice, speelde op zestienjarige leeftijd jaar eerste filmrol. In de jaren vijftig werd zij dé ster van de Duitse film. De 'blonde engel' werd bekend door films als Die letzte Brücke (1954) en De gebroeders Karamazov (1958 ). Schell vormde met O.W. Fischer het 'droompaar' van de Duitstalige film. Vooral de authentieke en zeer meeslepende manier waarop zij gevoelens vertolkte en haar speciale manier van 'glimlachen onder tranen' werden door filmcritici geroemd.

Sinds de jaren zestig trad zij ook op in internationale producties als Superman en La Passante du Sans-Souci. Zij speelde samen met beroemdheden als Gary Cooper, Marcello Mastroianni, Marlon Brando en Romy Schneider. Ook op het toneel en in televisieseries maakte zij indruk. Schell trad een aantal keren op in afleveringen van de Duitse politieseries Der Kommissar, Derrick en Tatort. Ook was zij een keer te zien in een rol in de Amerikaanse serie Kojak.

Schell kreeg vele onderscheidingen voor haar werk . Voor haar rol in de anti-oorlogsfilm Die letzte Brücke kreeg zij in 1954 op het filmfestival van Cannes de prijs voor de beste actrice.

Maria Schell trad voor het laatst in het openbaar op in februari 2002 bij de première van de documentaire 'Meine Schwester Maria' die haar jongere broer Maximilian Schell over haar maakte.

(Bron: ANP)