Academy diskwalificeert Bluebird

Geen Nederlandse inzending voor Oscars

Jenny Hoogeboom ,

Bluebird, de Nederlandse inzending voor de Academy Awards 2006, is gediskwalificeerd. De film van Mijke de Jong was eerder al te zien op tv en dat is tegen de regels. Het is te laat voor een andere Nederlandse inzending.

'Balen', zegt regisseur De Jong in reactie op de beslissing van de Academy om Bluebird te schrappen. Alhoewel de film eerder al te zien was op tv werd uiteindelijk de bioscoopversie ingezonden voor de Oscar voor beste niet- Engelstalige film. 'Voor die versie hebben we bijvoorbeeld een heel andere soundtrack gebruikt', vertelt De Jong. Volgens haar was de bioscoopversie van de film dan ook heel anders dan de televisieversie.

De Academy dacht daar anders over. Deze vond de twee versies te veel op elkaar lijken. 'Heel flauw', vindt De Jong. 'We hebben er zelfs aan gedacht de beslissing juridisch aan te vechten, maar wisten dat het geen zin had. Uiteindelijk beslist de Academy wie wel of niet mee mag doen.'

'Heel erg jammer', vindt ook Anne-Marie van der Meer van Holland Film, de organisatie die de Nederlandse inzendingen voor de Oscars coördineert. Ook Holland Film zag niet aankomen dat het inzenden van de bioscoopversie voor problemen zou zorgen. 'We waren in de overtuiging dat het zo goed was.'

Dat Bluebird gediskwalificeerd dreigde te worden, was al ruim een week bekend bij Holland Film, dat nog probeerde de Academy op andere gedachten te brengen. Dat is dus niet gelukt en inmiddels is bekend dat Bluebird definitief niet mee mag doen. 'Uiteindelijk is het de Academy die daarover beslist', beseft ook Van der Meer. Wel noemt ze de regels omtrent het verschil tussen bioscoop- en televisieversie een 'grijs gebied'.

Bluebird, die eerder op het Filmfestival van Berlijn de Glazen Beer voor de beste jeugdfilm in de wacht sleepte, is de vierde film die dit jaar door de Academy wordt gediskwalificeerd. Eerder werden Say Good Morning to Dad (Bolivia) en Sex & Philosophy (Tadzjikistan) gediskwalificeerd omdat ze niet op tijd waren met het leveren van ondertitelde versies. Het Italiaanse Private mocht niet meedoen omdat de film in het Arabisch was. Italië verving de film met Don't Tell van Cristina Comencini.

Nederland heeft minder geluk. Omdat de filmvertoningen waaruit de Academy haar genomineerden kiest bijna zijn afgelopen , is er geen tijd meer om te zorgen voor een andere inzending. Nederland zal dit jaar dan ook niet meedingen naar een Oscar.