'The Island is kopie kloonfilm'

Aanklacht wegens plagiaat ingediend

De makers van de science fiction-film The Clonus Horror (1979) hebben een aanklacht wegens plagiaat ingediend tegen de productiemaatschappijen Warner Brothers en Dreamworks. Volgens producers van de cultklassieker zijn personages, kostuums, decors en zelfs volledige scènes uit The Island identiek aan die van The Clonus Horror.

'Toen ik de film zag, viel mijn mond open,' zegt Myrtl Schreibman, co- producer van The Clonus Horror en tegenwoordig filmprofessor aan de universiteit van Californië. The Island is een film over een man die op de vlucht slaat nadat hij heeft ontdekt dat hij onderdeel is van een kolonie van klonen die fungeren als reserveonderdelen voor rijken. De Clonus Horror is ook een film over een man die op de vlucht slaat nadat hij heeft ontdekt dat hij onderdeel is van een kolonie van klonen die fungeren als reserveonderdelen voor rijken.

In de aanklacht worden negentig sterke overeenkomsten genoemd. Schreibman en zijn collega's eisen een schadevergoeding, een deel van de inkomsten van The Island en een verbod op verdere distributie van de film. Dreamworks heeft al laten weten dat de film onafhankelijk tot stand is gekomen zonder inbreuk op bestaande auteursrechten.

(Bron: The Guardian)