'Monroe pleegde geen zelfmoord'

Voormalig openbaar aanklager geeft nieuwe informatie vrij

De Amerikaanse actrice Marilyn Monroe heeft geen zelfmoord gepleegd. Dat zegt de voormalige openbare aanklager John Miner. Hij baseert zich op bandopnames van gesprekken van Monroe met haar psychiater Ralph Greenson en op het toenmalige medische onderzoek.

Monroe stierf op 5 augustus 1962. Officieel wordt haar dood geweten aan zelfmoord met een overdosis pillen. Miner denkt dat iemand anders de pillen heeft toegediend aan een verdoofde Monroe.

Uit de uitgebreide aantekeningen die Miner in 1962 maakte met toestemming van Greenson, blijkt dat Monroe geen zelfmoordneigingen had. Zo wilde ze een jaar lang les volgen op de beroemde toneelschool van Lee Strasberg om vervolgens in alle Shakespeare stukken te spelen. Laurence Olivier had al toegezegd haar te helpen. Ook zou ze plannen hebben om te hertrouwen met honkballegende Joe DiMaggio.

De bandopnames uit 1962 zijn met goedkeuring van Monroe gemaakt. Ze sprak in stevige taal over haar seksleven en haar adoratie voor de Kennedy's. Maar ze maakte zich zorgen over haar relatie met Robert: 'Wat moet ik doen met Bobby, dokter? Er is geen plaats meer in mijn leven voor hem.'

Uit de autopsie van Monroe's lichaam, waarbij Miner aanwezig was, bleek volgens Miner dat het slachtoffer eerst verdoofd werd door inname van 'Mickey Finn'-pillen. Daarna werden grote hoeveelheden Nembutal het lichaam ingebracht. Miner is van mening dat deze stof in haar dikke darm is gespoten. Hij pleit nu voor een nieuwe autopsie zodat de dikke darm onderzocht kan worden.