'Frankly my dear, I dont give a damn' is door het Amerikaans Film Instituut (AFI) aangewezen als mooist filmquote ooit. De uitspraak die door Clark Gable werd gedaan in Gone with the Wind (1939) kreeg de meeste stemmen van de jury. Hiermee liet deze onder meer Marlon Brondo's meest bekende uitspraak uit The Godfather, 'I'm going to make him an offer he can't refuse', achter zich. Casablanca (1942) was met zeven quotes de meest genomineerde film.

Vooroorlogse films domineerden de nominatielijst. De jury beoordeelde de citaten op tekst en de zogeheten culturele impact, waarbij men keek of de uitspraken ook zijn doorgedrongen in het dagelijks leven. Ook keek de jury naar de mate waarin de quote heeft bijgedragen aan de bekendheid van de film. De hoogste noteringen van een film uit de laatste tien jaar was 'Show me the Money !' (Jerry Maguire, 1996) op plaats 25.

De 1500 leden van de jury stelden allen een top100 samen uit een lijst van 400 genomineerde quotes. De jury bestond uit leden werkzaam in de filmbranche, waaronder scenarioschrijvers en historici. Leden konden ook citaten nomineren die niet waren opgenomen in de nominaties.

Het AFI organiseert sinds 1998 elk jaar een top100 verkiezing . Eerder was er al verkiezing van de beste Helden en Slechterikken, met de winnaars Atticus Finch (To Kill a Mockingbird) en Hannibal Lector, Silence of the Lambs. Over the Rainbow uit The Wizard of OZ werd verkozen tot beste lied.