'Cactus voor Van Gogh'

Parool-lezers kiezen gedenkteken

Een cactus met flink veel stekels en het liefst nog in de plaats van het monument op de Dam in Amsterdam lijkt veel lezers van Het Parool een uitstekend gedenkteken voor Theo van Gogh. De krant had opgeroepen ideeën aan te dragen voor een monument.

Het Parool heeft zaterdag een selectie van de ruim honderd inzendingen gepubliceerd. Veel lezers willen een monument 'waar je niet om heen kan' op de plek van de moord, in de Linneausstraat: een oplichtende verkeersdrempel, een blauw verkeersbord met een rokende sigaret en de omtrekken van het lichaam van de filmmaker getekend op zijn sterfplek.

De cactus is het meest favoriete gedenkteken. Van Gogh gaf altijd zijn gasten in het tv-programma Een prettig gesprek als afscheidscadeau een cactus mee.

Naast suggesties waar een fiets of een varken in voorkomt, vinden veel lezers dat een monument voor Van Gogh een monument voor de vrijheid van meningsuiting moet zijn. Een microfoon op de Dam, een muur in het Oosterpark waarop iedereen mag schrijven wat hij wil en een echoput waar mensen hun mening kunnen schreeuwen staan daar gelijk aan.

De discussie over een monument voor de op 2 november 2004 vermoorde filmmaker/ columnist laaide afgelopen week op. De moeder van Van Gogh sprak tijdens de rechtszaak tegen de verdachte van de moord, Mohammed B., haar verbazing uit dat het Amsterdamse stadsdeel Oost-Watergraafsmeer moeite had met het idee van een gedenkteken voor haar zoon. Het stadsdeel zou zich volgen haar ongerust maken over de provocerende uitwerking van een monument. Het stadsdeelbestuur zegt dat het nog in bespreking is over het plaatsen van een herdenkingsteken voor Van Gogh.

Het Rotterdams Filmfestival stelde eerder al een prijs voor recalcitrante filmmakers in die eveneens de vorm van een cactus had: de Gouden Cactus. Die werd uitgereikt aan de Russische regisseur Ilya Khrzhanovsky.

(Bron: ANP)