Vier Nederlandse films geselecteerd voor Toronto

Van Gogh, Van der Oest, De Jong en Appel naar Canada

Vier Nederlandse films draaien dit jaar op het prestigieuze filmfestival van Toronto. Dat heeft directeur Claudia Landsberger van Holland Film maandag bekendgemaakt. De geselecteerde films zijn Cool! van Theo van Gogh, Verborgen gebreken van Paula van der Oest, Blue Bird van Mijke de Jong en de documentaire De laatste overwinning van John Appel. De eerste drie films beleven in Toronto hun wereldpremière.

Volgens Landsberger heeft Toronto zich ontwikkeld tot een festival dat zich kan meten met Cannes. 'Het is voor een Nederlandse producent de uitgelezen kans om te kijken hoe het Noord-Amerikaanse publiek reageert op onze films.' Met een Oscar bekroonde producties als Antonia en Karakter begonnen hun zegetocht in Toronto.

Landsberger betreurt het dat Simon, de Nederlandse Oscar- inzending voor dit jaar, niet in Toronto te zien is. 'De film was helaas nog niet af toen de aanmelding voor het festival afliep.'

Het filmfestival van Toronto vindt plaats van 9 tot en met 18 september. The last victory draait al in de Nederlandse bioscopen, Cool! is vanaf volgende week in de Nederlandse filmhuizen te zien. Verborgen gebreken en Blue bird gaan dit najaar in première.