Uitzendvertraging Oscars is ´vorm van censuur´

Ongewenste gevolgen Nipplegate voor Oscaruitreiking

De baas van de Oscaruitreikingen, Frank Pierson, is tegen plannen van de televisiezender ABC om de rechtstreekse uitzending van het Oscargala dit jaar met 5 seconden te vertragen. ABC wil daarmee voorkomen dat de kijkers op 29 februari onverwacht worden geconfronteerd met bijvoorbeeld een blote borst van Janet Jackson, zoals dat kortgeleden op de Amerikaanse buis gebeurde.

Volgens de BBC vreest Pierson voor de toekomst, omdat hij de uitzendvertraging beschouwt als een ´vorm van censuur´. Volgens hem gaat het niet direct om staatscontrole, maar het kan volgens hem niet zo zijn dat televisiemaatschappijen zich op deze wijze beperkingen opleggen uit vrees voor mogelijke kritiek van overheid of maatschappij.

De producent van het Oscargala, Joe Roth, heeft alle genomineerden voor de prestigieuze filmprijzen al gezegd dat ze zich een beetje moeten inhouden als ze in beeld komen. Hij verzekerde wel dat winnaars van een Oscar die een politieke uitspraak doen, gewoon in beeld blijven. Vorig jaar trok documentairemaker Michael Moore vanaf het podium nog fel van leer tegen het Irakbeleid van president Bush.

De ontblote borst van Janet, een affaire die al Nipplegate is gaan heten, blijft de Amerikaanse gemoederen bezig houden. De jongste televisieregistratie van de Grammy Awards werd zelfs met 5 minuten vertraging uitgezonden. Volgens The Los Angeles Times van woensdag hebben verscheidene producenten van populaire tv-series alle afleveringen die binnenkort te zien zijn, extra gecontroleerd op mogelijke onzedelijke passages. In enkele gevallen zijn er potentieel aanstootgevende scènes geschrapt.

In Nederland wordt de Oscaruitreiking uitgezonden door het betaaltelevisezender Cinenova, met commentaar van René Mioch.

(Bron: ANP)