Bioscoopexploitant Pathé gaat in nog vijf theaters Turkse films draaien. Dat heeft een woordvoerster dinsdag bekendgemaakt.

Pathé lanceerde anderhalve week geleden het initiatief om nieuwe Turkse films te vertonen in twee bioscopen in Amsterdam en Rotterdam. Het loopt storm: De Turkse productie Hababam Sinifi heeft in tien dagen tijd meer dan 18.000 bezoekers getrokken.

De film trok in beide theaters meer bezoekers dan welke andere film ook. 'We hadden niet durven hopen dat er zo'n animo voor zou zijn', erkende de woordvoerster. 'Veel Turkse jongeren vinden het geweldig dat ze eindelijk eens een film van eigen bodem kunnen zien.'

Ook trekt de film veel grote Turkse families. 'Er hangt alleen maar gezelligheid in de lucht: de mensen lijken meer van de film te genieten dan in menig andere zaal.'

Behalve in ArenA en De Kuip vertoont Pathé vanaf deze week ook Turkse films in Groningen, Scheveningen, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam De Munt. Behalve de tienerkomedie Hababam Sinifi van regisseur Ertem Eglimez worden de komende weken ook Neredesin Firuze, Insaat en de horrorkomedie Okul vertoond.

Pathé kwam op het idee nadat een Duitse distributeur van Turkse films de bioscoopexploitant had benaderd. In Duitsland trekken de Turkse producties al jaren honderdduizenden bezoekers.

(bron: ANP)