Theo van Gogh doodgeschoten

Filmmaker vermoord in Amsterdam-Oost

Filmmaker Theo van Gogh is dinsdagochtend in de Linnaeusstraat in Amsterdam om het leven gebracht. Volgens de politie heeft de dader op de regisseur geschoten en is hij ook gestoken. Twee andere personen, onder wie een motoragent, raakten gewond bij de arrestatie van de vermoedelijke dader. De verdachte is een 26-jarige Amsterdammer die zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft.

Hoofdcommissaris B. Welten van het politiekorps Amsterdam vertelde tijdens een persconferentie op het stadhuis in Amsterdam dat Theo van Gogh rond kwart voor negen door de Linnaeusstraat fietste en daarbij werd ingehaald door een andere fietser. 'Deze man begon te schieten in de richting van het slachtoffer .' Van Gogh liet daarop zijn fiets vallen, en wist aan de overkant van de straat te komen. Welten: 'Daar heeft de dader op het slachtoffer ingestoken met een mes en heeft de man een briefje achtergelaten.' Het is volgens Welten nog niet bekend wat er op dat briefje staat en in welke taal de tekst was geschreven. Ook heeft de dader nog geschoten terwijl hij bij Van Gogh stond. Hierbij is een omstander geraakt, maar deze man wist nog wel het politiebureau op de Linnaeusstraat te bereiken waardoor de politie snel kon reageren. Van Gogh is ter plekke overleden.

De verdachte is tijdens zijn vlucht in zijn been geschoten. De man is overgebracht naar het ziekenhuis en heeft nog geen verklaring afgelegd.

(bron: ANP)