The Lord of the Rings grote winnaar Golden Globes

Lost in Translation ontvangt drie onderscheidingen

Het laatste deel van de filmtrilogie The Lord of the Rings is zondag in Beverly Hills de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de jaarlijkse Golden Globes. The Return of the King van de Nieuw-Zeelander Peter Jackson sleepte vier prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film en beste regie.

De Golden Globes van de buitenlandse persvereniging in Hollywood gelden als de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen na de Oscars. De Globes werden voor de 61e keer uitgereikt. De Oscars worden volgende maand bekendgemaakt en ook hier is The Return of the King de grote favoriet. De Golden Globes worden gezien als graadmeter voor de Oscar-uitreiking.

Naast beste film en beste regie werd The Return of the King ook nog bekroond voor de titelsong en filmmuziek. De grote verliezer was Cold Mountain. Deze rolprent over de Amerikaanse burgeroorlog was acht keer genomineerd, maar moest genoegen nemen met een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol van Renee Zellweger.

Drie Awards voor onder meer beste scenario en beste comedy gingen naar de filmcomedy Lost in Translation van schrijver/regisseur Sofia Coppola. Acteur Bill Murray speelt hierin een uitgebluste filmster die reclamewerk gaat doen in Japan. Hij mocht de Golden Globe Award voor beste komische rol in ontvangst nemen.

De prijs voor beste acteur ging naar Sean Penn voor zijn optreden als wraakzuchtige vader in Mystic River van regisseur Cint Eastwood. Deze film ontving ook de prijs voor beste mannelijke bijrol (Tim Robbins). Charlize Theron ging er vandoor met de onderscheiding voor beste actrice. Zij speelt in Monsters de rol van seriemoordenaar Aileen Wuornos.