Slechte kerst voor Nederlandse bioscopen

Bezoek 40 procent lager dan vorig jaar

De Nederlandse bioscopen hebben dit jaar een slechte kerstweek achter de rug. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie donderdag heeft bekendgemaakt. De bioscopen trokken tijdens de feestdagen zo'n 40 procent minder bezoekers dan vorig jaar.

In 2003 was de opbrengst van alle bioscoopfilms in de kerstweek ruim 9 miljoen euro. Dit jaar lag de opbrengst rond de 5,3 miljoen euro, wat neerkomt op een kleine 800.000 bezoekers. Vorig jaar ontving marktleider Pathé, die 35 procent van alle bioscoopzalen bezit, alleen al meer dan een half miljoen bezoekers in de kerstweek.

De best bezochte film tijdens het kerstweekeinde was Ocean's Twelve van regisseur Steven Soderbergh, die 95.000 bezoekers trok. De beste kerstfilm was vorig jaar The Lord of the Rings III, die in één weekeinde 262.000 kaartjes verkocht. Andere relatief goed bezochte films in de kerstdagen waren dit jaar de tekenfilm The Incredibles, Alexander en The Polar Express.

De Nederlandse films lieten het de afgelopen week ook flink afweten. De familiefilm Floris trok in de eerste twee weken slechts 50.000 bezoekers, Erik of het Klein Insectenboek zit na drie weken op 35.000 bezoekers en Amazones is blijven steken op 25.000. De enige Nederlandse kerstfilm die zich nog een beetje staande weet te houden, is Pluk van de Petteflet, die tot nu toe bijna 250.000 kaartjes verkocht.

(Bron: ANP)