Regisseur José Giovanni overleden

Frans-Zwitserse filmmaker werd 80 jaar oud

De Frans-Zwitserse schrijver en filmregisseur José Giovanni is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Lausanne. Zijn zoon deelde zondag mee dat hij aan een hersenbloeding is gestorven.

Als scenarioschrijver werkte Giovanni samen met Claude Sautet en Henri Verneuil. Hij werkte bij zijn films samen met prominente Franse acteurs als Alain Delon, Lino Ventura, Jean-Paul Belmondo en Gérard Depardieu. Tot zijn bekendste films behoren La Rapace (1968), Dernier domicile connu (1969), La Scoumoune (1972) en Deux hommes dans la ville (1973).

Vier jaar geleden maakte Giovanni zijn laatste film, het autobiografische Mon père, waarin hij zijn moeilijke relatie met zijn vader verwerkte.

Giovanni, wiens familie uit Corsica stamde, werd op 23 juni 1923 in Parijs geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet tegen de Duitsers. Hij slaagde er tweemaal in uit Duitse gevangenschap te vluchten. Na de oorlog raakte hij op het verkeerde pad en was hij actief als inbreker en straatrover. Zijn advocaat adviseerde hem zijn ervaring op te schrijven als een soort therapie. Dat was het begin van zijn carrière.

Sinds 1969 woonde Giovanni in een afgelegen huis in Zwitserland. De laatste jaren zette hij zich in voor projecten tegen jeugdcriminaliteit en hij bezocht gevangenissen die hij zelf als jonge man van binnen had gezien.

(Bron: ANP)