Polleke en De passievrucht bekroond met Gouden Films

Twee Nederlandse speelfilms trekken honderdduizend bezoekers

De Nederlandse speelfilms Polleke en De passievrucht worden deze week bekroond met een Gouden Film. Dat heeft het Nederlands Filmfestival woensdag bekendgemaakt. De films hebben beiden 100.000 bezoekers getrokken.

Dat is opmerkelijk, omdat beide producties al bijna een half jaar in de bioscopen draaien. De film Polleke is gebaseerd op de gelijknamige reeks boeken van auteur Guus Kuijer. Het verhaal gaat over het 11-jarige meisje Polleke (Liv Stig), dat worstelt met de liefde die zij voor een Marokkaanse buurjongen voelt.

Houtman wilde Polleke maken na een verhaal van een vriendin die in het onderwijs zit. 'Een Marokkaans meisje barstte in de klas in huilen uit toen haar gevraagd werd of zij verliefd was op een Hollandse jongen. Dat mocht pertinent niet van haar ouders. Dat beeld schokte mij enorm. Ruzie gebaseerd op godsdienstige verschillen is volstrekt nutteloos en helemaal als kinderen daar de dupe van worden.'

Ook de film De passievrucht van Maarten Treurniet krijgt deze week een Gouden Film toebedeeld. Het is de verfilming van het succesvolle boek van Karel Glastra van Loon over een man die er achter komt dat zijn zoon niet zijn eigen kind is.

(bron: ANP)