De bioscopen van Pathé in Amsterdam leggen vanaf 1 februari een verbod op aan bioscoopbezoekers die zich misdragen. Pathé wil zich daarmee wapenen tegen overlast in de bioscopen. Het bioscoopverbod krijgt de steun van politie, justitie en de gemeente Amsterdam.

De Pathé-bioscopen in de hoofdstad hebben de laatste jaren vaker te maken met groepen jongeren die stennis trappen. Het bedrijf heeft extra beveiliging en cameratoezicht ingezet. Een jaar geleden zette een van de Pathé-bioscopen in het centrum een groep van tachtig mensen op straat omdat ze zich misdroegen. Destijds wilde Pathé de kosten voor het afbreken van films al op de relschoppers verhalen.

Sindsdien is Pathé samen met politie, justitie en de gemeente Amsterdam in een projectgroep bezig geweest om een protocol voor het verbod op te stellen.

'Het is voor ons een instrument om iets te doen aan overlast ', zegt woordvoerder Darren Staines van Pathé. 'Mensen gaan naar de bioscoop om te ontspannen, dat moeten anderen respecteren.'

Raddraaiers die zich niet aan de huisregels houden, moeten zich legitimeren en zullen in samenwerking met de politie de deur uit worden gezet. Hun gegevens komen ook bij de politie in een bestand.

Het bioscoopverbod geldt vanaf 1 februari, alleen in Amsterdam, maar volgens Stains zijn ook andere bioscopen geïnteresseerd. 'Ik verwacht dat het verbod binnenkort in meerdere Nederlandse steden wordt ingevoerd.'