Ongecensureerde Potemkin in Berlijn

Gerestaureerde versie van klassieker

Een nieuwe gerestaureerde versie van Sergei Eisensteins klassieker Pantserkruiser Potemkin wordt in februari vertoond op het filmfestival van Berlijn. De ongecensureerde versie benadert het origineel uit 1925 zo dicht mogelijk.

De nieuwe versie bevat beelden die vlak na de premiere in 1925 door de censoren van Stalin werden verwijderd, zoals opnamen van Leo Trotski, één van de leiders van de Russische revolutie die later in ongenade viel. Ook diverse andere ingrepen van censoren zijn hersteld.

De restauratie was in handen van de Stiftung Deutsche Kinemathek en werd ondersteund door het Bundesarchiv- Filmarchiv en het British Film Institute. Er bestaat geen volledig intacte kopie meer van de originele versie.

Bij de vertoningen van de film op 12 en 13 februari wordt de originele muziek van Edmund Meisel bij de zwijgende film ten gehore gebracht door het Deutsche Filmorchester Babelsberg.

Pantserkruiser Potemkin toont de volksopstand in Odessa, aan de vooravond van de Russische revolutie. De invloedrijke film werd vaak geïmiteerd (of geparodieerd) en is verplichte kost voor filmstudenten.