One Night Stand film wint filmprijs vd Stad Utrecht

Tijdens het Nederlands Film Festival is de Filmprijs vd Stad Utrecht 2004 uitgereikt aan Arend Steenbergen voor zijn productie Twee Dromen

ONE NIGHT STAND - TWEE DROMEN is een absurdistische film over twee mensen die elkaar ontmoeten in hun dromen. Allebei zitten ze naakt in de volle zaal van een concertgebouw terwijl op het podium iemand viool speelt. De twee kennen elkaar niet, maar door de ellende die ze samen moeten doorstaan, komen ze steeds dichter bij elkaar. Regisseur Arend Steenbergen schreef ook het scenario voor de productie. De jury prijst hem om zijn strakke regie en het vermogen de droomwereld een eigen logica mee te geven.

De Filmprijs van de Stad Utrecht, die bestaat uit een penning en een geldprijs van 5.000 euro, wordt sinds 1983 jaarlijks uitgereikt als aanmoedigingsprijs voor een beginnende, dus niet per se debuterende, filmmaker of groep filmmakers.

De Jury van de Filmprijs van de Stad Utrecht 2004 bestaat uit de aan Utrecht gelieerde filmmakers Jan van den Berg, Jan Ketelaars , Ben van Lieshout en Hans de Wolf, Hans Goedkoop (Afdeling Culturele Zaken Gemeente Utrecht) en Herman de Wit (Hoofd Programma Nederlands Film Festival).

One Night Stand is een samenwerkingsproject van NPS, VARA en VPRO in co- productie met De Luwte, Motel Films en Rinkel Film. Het project is mede mogelijk gemaakt door het CoBo Fonds, het Nederlands Fonds voor de Film en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De producties gaan tijdens het Nederlands Film Festival op vrijdag 24 en zaterdag 25 september in première. Vier van de negen films zijn vanaf 28 september te zien in de Docuzone theaters. Vanaf 29 september is One Night Stand iedere woensdag om 21.05 uur te zien op Nederland 3.

JURYRAPPORT
Dit jaar heeft de jury wederom een aantal intrigerende producties gezien van beginnende, niet per se debuterende en ook niet per se heel jeugdige, filmmakers.
Een flink deel daarvan is gemaakt in het kader van projecten - ondersteund door omroepen en fondsen - om series films te maken: Every Picture Tells a Story, Kort! en One Night Stand. Met name het thema 'one night stand' heeft een aantal makers geïnspireerd tot spannende producties. Bijzondere acteerprestaties, uitnemend camerawerk, strakke regie, veel fantasie; het zit allemaal in deze serie, maar niet in dezelfde mate in iedere productie. Dat maakte het de jury lastig een uiteindelijke winnaar aan te wijzen.

Na een geanimeerd debat heeft de jury gekozen voor een absurdistische auteursfilm in de traditie van Alex van Warmerdam.
Een man en een vrouw raken verzeild in dezelfde droom. Op freudiaanse, maar lichtvoetige wijze ondergaan de twee hoofdpersonen hun angsten , verlangens en schuldgevoelens in bizarre situaties.
De regisseur/ scenarioschrijver weet die droomwereld een eigen logica mee te geven. De regie is strak. De acteurs overtuigen.
Daarom gaat de Filmprijs van de Stad Utrecht 2004 naar Arend Steenbergen voor zijn One night stand-aflevering -Twee dromen.

De jury:
Jan van den Berg
Jan Ketelaars
Ben van Lieshout
Herman de Wit
Hans De Wolf
Hans Goedkoop