Na het succes van de Turkse film Hababam Sinifi - inmiddels 30.000 bezoekers - gaat bioscoopgigant Pathé zich nu ook richten op Marokkanen. Vanaf 26 april is de Marokkaanse komedie Les Bandits te zien in Pathé De Munt (Amsterdam), De Kuip (Rotterdam), Rembrandt (Utrecht) en Pathé Scheveningen. Deze blockbuster van de bekende acteur en regisseur Saïd Naciri heeft in Marokko ruim een miljoen bezoekers getrokken.

Het Utrechtse etnomarketingbureau Novodor haalde Les Bandits naar Nederland. Volgens Mounir Hanchaou van Novodor waren de enorme bezoekersaantallen voor de Nederlands-Marokkaanse productie Shouf shouf habibi! één van de redenenen om Les Bandits bij Pathé aan te bieden. 'Maar wij hebben de film ook geïmporteerd omdat we van Marokkanen in Nederland signalen kregen dat ze behoefte hebben aan een authentiek Marokkaans product in Nederlandse bioscopen', zegt Hanchaou. Volgens Hanchaou is Les Bandits geschikt voor de hele familie.

De film vertelt het verhaal van de jonge zakkenroller Didi, die ertoe wordt aangezet om de rol van een rijke erfgenaam te spelen om de familie van de echte erfgenaam op te lichten. Maar omdat Didi last krijgt van zijn geweten, loopt het hele plan in de soep.

Les Bandits is Marokkaans gesproken, maar Nederlands ondertiteld. 'We blijven een Nederlandse bioscoop', zegt hoofd programmering van Pathé Daniëla Koot. Bang voor schermutselingen onder Marokkaanse jongeren is Koot niet. 'Van de tweehonderd vertoningen van Shouf shouf habibi! zijn er twee of drie door Marokkaanse jongeren verstoord. Ik vind het vervelend dat daar steeds de nadruk op wordt gelegd. De meeste bioscoopbezoeken van Marokkanen zijn gezellig en feestelijk.'