Medicijnenindustrie vreest Moore

Bedrijven waarschuwen voor documentairemaker

Amerikaanse medicijnfabrikanten hebben hun werknemers gewaarschuwd niet te praten met Michael Moore, die bezig is met een documentaire over de medische industrie in de Verenigde Staten. De werktitel voor de film luidt Sicko.

Tenminste zes farmaceutische bedrijven hebben zo'n waarschuwing uitgevaardigd , meldt de Los Angeles Times. Als Moore één van hun werknemers benadert, dienen die hem door te verwijzen naar de pr-afdeling.

De farmaceutische industrie heeft in Amerika al een slecht imago, en de bedrijven zitten er niet op te wachten dat Moore het nog erger maakt. Een woordvoerder van het bedrijf AstraZeneca zei dat Moores eerdere films de verwachting wekken dat hij ook deze keer geen eerlijk, evenwichtig beeld zal geven van zijn onderwerp. Volgens geruchten zou Moore acteurs hebben ingehuurd die zogenaamd namens farmaceutische bedrijven geschenken aanbieden aan dokters, om hen ertoe te bewegen hun produkt te kopen.

Moore zei dat hij nog maar net aan de film begonnen is, en noemt de bange reacties voorbarig. Sicko is gepland voor de tweede helft van 2006. Daarnaast is Moore bezig met een vervolg op Fahrenheit 9/11. 'Een slechte sequel verdient een goede,' zegt Moore, doelend op Bush's tweede termijn als president.

(Bron: Los Angeles Times)