Indrukwekkende herdenking Van Gogh

Bijna 20.000 mensen aanwezig op Dam

Bijna 20.000 mensen hebben dinsdagavond op de Dam Theo van Gogh herdacht, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie. De aanwezigen uitten hun ongenoegen over de moord door een oorverdovend lawaai.

Pannen, deksels, vuurwerk en toeters zorgden voor een kakofonie van geluid. Op uitdrukkelijk verzoek van familie en vrienden van Van Gogh was niet gekozen voor een stille tocht, maar juist voor een "kabaalwake". Toch werd er op de Dam ook twee minuten stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de filmmaker en columnist. Zo luid het lawaai was, zo stil was de stilte. 'Wat is dit mooi', riep Lennart Booij die de avond aan elkaar praatte.

Na afloop van de bijeenkomst die een halfuurtje duurde, bleven veel aanwezigen hangen op de Dam. Lawaai maken bleef hun voornaamste bezigheid. Alles verloopt in een waardige sfeer, aldus een politiewoordvoerder. Noemenswaardige problemen hebben zich niet voorgedaan.

Onder aanwezigen waren politici, als Wouter Bos, Femke Halsema, Boris Dittrich, bestuurders, naast de sprekers Cohen en Verdonk ook bijvoorbeeld de burgemeester van Leeuwarden G. Dales en bekende Nederlanders. Maar vooral heel veel 'gewone' Nederlanders kwamen naar de Dam uit woede en onvrede over de moord. Een Marokkaans meisje vertelde met enige angst naar de Dam te zijn gekomen, omdat ze bang was aangekeken te worden voor de moord waarvoor een Nederlands-Marokkaanse verdachte is opgepakt.

(Bron: ANP)