Gegen die Wand beste volgens filmpers

Simon beste Nederlandse film

De Nederlandse filmjournalisten hebben de Duitse film Gegen die Wand uitgeroepen tot beste film van 2004. Dat heeft bestuurslid André Nientied van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) maandag bekendgemaakt. De film won het nipt van de tragikomedie Lost in Translation van Sofia Coppola en de veelbekroonde Turkse film Uzak.

Gegen die Wand won eerder al talloze Duitse filmprijzen en de belangrijkste European Film Awards (de Europese Oscars). De film trok in Nederland 50.000 bezoekers.

Simon van regisseur Eddy Terstall is door de KNF uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar. De tragikomedie over de bijzondere vriendschap tussen een introverte homoseksuele tandarts en een extraverte Amsterdamse drugsdealer won op het Nederlands Film Festival al de belangrijkste Gouden Kalveren. De film, die Nederland vertegenwoordigt op de komende Oscaruitreiking, trok inmiddels 120.000 bezoekers.

De tweede plaats was voor de multiculturele komedie Shouf shouf habibi! van regisseur Albert ter Heerdt, de derde plaats was voor de thriller 06/05 van Theo van Gogh. 06/05, waarin Van Goghs zijn visie op de moord op politicus Pim Fortuyn geeft, beleeft zijn bioscooppremière eind januari op het Internationaal Filmfestival Rotterdam.