Filmmuseum vindt verloren gewaande Valentino-film

Unieke kopie van Sam Woods Beyond the Rocks

Het Filmmuseum in Amsterdam heeft een film terugevonden die al bijna 75 jaar zoek was. Het gaat om Beyond the Rocks uit 1922, de enige speelfilm waarin Rudolph Valentino en Gloria Swanson samen schitteren.

De verloren gewaande productie kwam tevoorschijn uit de nalatenschap van een filmverzamelaar, zo heeft het Filmmuseum zaterdag bekendgemaakt. Het Filmmuseum bezat slechts een strookje van een minuut. De rest van de rol was jarenlang spoorloos totdat bij de inventarisatie van een nalatenschap van 2000 filmblikken meer delen van Beyond the Rocks opdoken. Recentelijk ontdekte het museum een nog ontbrekend middenstuk. Restaurateurs hebben van alle losse delen een nieuwe , en volgens het Filmmuseum, unieke kopie gemaakt.

Filmhistorici zijn bijna 75 jaar op zoek geweest naar het klassieke melodrama van regisseur Sam Wood. Valentino en Swanson waren de sterren van de stomme film, maar waren niet eerder samen in een film te zien geweest. Voor Valentino was het zijn 24e film op een totaal van 32. Hij stierf in 1926 op 31-jarige leeftijd aan leververgiftiging. Gloria Swanson (1897-1983) speelde in ongeveer zeventig films . Haar laatste film was de rampenfilm Airport uit 1975.

De gerestaureerde film zal tijdens de Filmmuseum Biënnale in 2005 voor het eerst te zien zijn. Voor Gouden Boeien, zoals de Nederlandse titel ooit luidde, zal nieuwe muziek worden gecomponeerd.

(Bron: ANP)