Producent Pupkin Film werkt aan een film over de toenemende onrust in Nederland door het internationale terrorisme. Dat heeft de producent maandag bekendgemaakt. In de film Staatsgevaarlijk! vindt er een terroristische aanslag plaats in de Rotterdamse haven waarbij tientallen doden vallen. Enorme paniek en chaos in het land zijn het gevolg.

De film is het regiedebuut van scenarist Marcel Visbeen. Het scenario is geschreven door Hugo Heinen, die eerder onder meer verantwoordelijk was voor de veelgeprezen series Pleidooi en De Zomer van '45 en de speelfilm Offscreen, geïnspireerd op de mislukte gijzeling in de Amsterdamse Rembrandttoren.

De hoofdrollen worden vertolkt door de 21-jarige debutante Sylvia Hoeks, Pierre Bokma en Romijn Conen. De opnamen hebben de komende maanden plaats in Rotterdam en Amsterdam. Staatsgevaarlijk! gaat vermoedelijk begin 2005 in première. De film wordt in de loop van 2005 uitgezonden door de NPS.

De film concentreert zich na de aanslag in Rotterdam op de jonge Marokkaan Mohammed, die ervan wordt verdacht medeplichtig te zijn aan de aanslag. Zijn Nederlandse vriendin Nicolette blijft echter in zijn onschuld geloven, zelfs als de bewijzen zich tegen Mohammed opstapelen.

(Bron: ANP)