Disney komt met patriottische film

Fahrenheit 9/11 kent uitstekend openingsweekeinde

Het entertainmentconcern Disney brengt vrijdag de patriottische documentaire America's Heart And Soul in roulatie. Conservatieve groeperingen zien de film als tegenhanger van de uiterst kritische documentaire Fahrenheit 9/11 van Michael Moore, over de Amerikaanse president Bush en zijn Irak-beleid.

Disney benadrukt echter dat het tijdstip waarop America's Heart And Soul in de bioscopen komt, op toeval berust. Disney weigerde vorige maand Fahrenheit 9/ 11 uit te brengen. Volgens Disney is de inhoud van de documentaire politiek te gevoelig.

Fahrenheit 9/11 kende overigens een uitstekend eerste weekeinde in de Amerikaanse bioscopen. De documentaire haalde ruim 24 miljoen dollar op. Michael Moore´s aanval op Bush draait in meer dan 850 Amerikaanse bioscopen, een record voor een documentaire.

America´s Heart and Soul-regisseur Luis Schwartzberg wilde geen politieke film maken maar, zo schrijft hij op de website van de film, de ´schoonheid van het land en haar mensen´ vastleggen. Hij reisde door Amerika op zoek naar de mensen achter enkele krantenknipsels die hij door de jaren heen had verzameld.