Critici: Finding Nemo de beste film van 2003

Cloaca beste Nederlandstalige productie

De digitale animatiefilm Finding Nemo is de beste bioscoopfilm van 2003. Nummer twee is Kill Bill Vol.I, de derde plaats is voor The Lord of the Rings - The Return of the King. De beste Nederlandse film van het afgelopen jaar is Cloaca.

Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse filmjournalisten die zaterdag bekend werd gemaakt. Finding Nemo, de zoektocht naar een gekidnapte clownvis, is wereldwijd een gigantisch succes: de film bracht inmiddels bijna 800 miljoen dollar op en wordt gezien als grote kanshebber bij de Oscars die eind februari worden uitgereikt. In Nederland leefden al meer dan een miljoen bezoekers mee met de avonturen van Nemo en zijn vader.

Volgens de filmjournalisten was de slechtste bioscoopfilm dit jaar Adrenaline, een Nederlandse actiefilm met een hoofdrol voor actrice Georgina Verbaan. De film verdween na een week al uit de bioscopen omdat hij slechts zeshonderd bezoekers wist te trekken. De tweede plaats in het flopklassement viel te beurt aan The Matrix-delen twee en drie.

De beste Nederlandse productie van dit jaar was volgens de journalisten de film Cloaca van regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen. De tragikomedie is een bewerking van het succesvolle toneelstuk over de desillusies van vier veertigers. Ook in dit geval deelt het publiek de mening van de critici: de relatief klein uitgebrachte film trok de afgelopen twee maanden al honderdduizend bezoekers. De slechtste Nederlandstalige film was volgens de critici Pipo en de P-P-Parelridder.