Nadat hij eerder de lichtere kant van de nazi-concentratiekampen liet zien, zoekt de Italiaanse acteur/regisseur Roberto Benigni nu naar vrolijkheid in de Irakoorlog. Zijn nieuwe film gaat La Tigre e la Neve (De Tijger en de Sneeuw) heten. Op dit moment is Benigni in Italië bezig met de opnames.

Net als in de Oscarwinnende film La Vita é Bella (1997) speelt Benigni de hoofdrol en gaat hij achter zijn vrouw Nicoletta Braschi aan. En opnieuw ontwikkelt het verhaal zich tegen de achtergrond van een mondiaal conflict dat volgens Benigni 'onze dromen heeft aangetast'.

'Het is zeker geen documentaire, maar alles, vanaf het begin van het Irak-conflict, is zeer goed gedocumenteerd', zei Benigni tegen een Italiaanse krant. 'Het was geen cynisme om de film in Irak te laten spelen. De oorlog is een deel van onze dromen geworden.'

Benigni won een Oscar voor beste acteur voor zijn rol in La Vita é Bella. In die film speelt hij een joodse vader die zijn zoon beschermt tegen de verschrikkingen van een concentratiekamp door te doen alsof het een spel is. Op de kritiek dat Benigni's benadering te lichtvoetig zou zijn, zegt hij dat mensen ook inspiratie krijgen van wanhoop. 'Alleen als we de hel induiken kunnen we ontdekken hoe we onze vleugels kunnen spreiden en kunnen vliegen. Geen bloedbad kan een ander bloedbad voorkomen. Alleen poëzie kan winnen!'

Benigni noemt de film een 'geweldige komedie over onze tijd'. Hij hoopt dat de film eind volgend jaar in de bioscopen draait.

(Bron: Reuters)