De Britse regering heeft de filmindustrie gisteren een helpende hand toegestoken, nadat enkele weken geleden een maas in de belastingwetgeving werd gedicht die tot een massale uittocht van filmproducenten dreigde te leiden.

Filmproducenten kunnen in de toekomst rechtstreeks belastingvoordeel krijgen waarmee ze maximaal 20 procent van de productiekosten kunnen financieren. Minister Gordon Brown van Financiën maakte deze maatregel woensdag bekend bij de presentatie van de Britse begroting.

Hij hoopt met deze nieuwe belastingmogelijkheid te voorkomen dat investeerders de oude aftrekregeling voor filmmakers misbruikt. Tot nu toe konden investeerders in film de kosten van de belasting aftrekken. Nogal wat investeerders maakte van deze faciliteit gebruik door geld in producties te steken die nooit van de grond kwamen.

Vorige maand besloot het ministerie van Financiën deze aftrekpost te schrappen. Hierdoor werden echter ook serieuze filmproducenten gedupeerd. Liefst veertig filmprojecten, waaronder The Libertine met Johnnny Depp en John Malkovich en Tulip Fever met Jude Law en Keira Knightly, dreigden in gevaar te komen wegens een onverwacht gat in de financiering.

Volgens minister Brown is de nieuwe regeling lucratiever voor filmproducten. 'Het geld gaat nu rechtstreeks naar de producenten en niet naar bemiddelaars. Hierdoor wordt de stabiliteit gecreëerd die de filmindustrie nodig heeft', aldus de minister. Bob Taylor, consultant van Ernst & Young, zei gisteren dat het ministerie van Financiën hiermee 'de grootste Britse investeerder' in film wordt.