Krap een maand na de zijn première is de duurste Chinese film uit de geschiedenis ook de succesvolste geworden. Tegelijkertijd bezegelt Hero, een emotioneel en historisch vechtsport-epos, de metamorfose van regisseur Zhang Yimou van geboycotte rebel in gevierde hofcineast.

Hero heeft 31 miljoen dollar gekost en tot nu toe 24 miljoen opgeleverd. De cast is van de bovenste plank met onder anderen Maggie Cheung en Tony Leung (In the Mood for Love). De Hollywood-achtige film, opgenomen in fabuleuze landschappen, is volgende maand tijdens het filmfestival in Berlijn te zien.

Hero gaat over Qin Shihuangdi, China's eerste keizer. Hij legde de basis voor de huidige eenheidsstaat, maar de (door Mao bewonderde) heerser is vooral bekend om zijn wreedheid.

Zhang Yimou maakt van de keizer een menselijke held, die met pijn in het hart de volken uitmoordt terwille van het grote ideaal, de eenwording van China. Het is Zhangs eerste film die niet gemaakt is vanuit het perspectief van de underdog, maar dat van de heerser.

Met films als Red Sorghum, Raise the Red Lantern en Ju Dou vierde Zhang triomfen in het westen. Ze werden in China verboden. Daarna werd hij milder.

Zhang maakte de propagandafilms voor de succesvolle gooi van Peking naar de Olympische Spelen van 2008 en van Shanghai naar de Wereldtentoonstelling van 2010. De première van Hero vond plaats in het heilige der heiligen van het regime: de Grote Hal van het Volk.