Winnaars FFF 2003 bekend

Belangrijkste prijzen voor Spirited Away en My Little Eye

Gerhard Busch ,

Met de uitreiking van de diverse prijzen kwam woensdag 16 april een einde aan de 19de editie van het Festival van de Fantastische Film.

Dit jaar werden Balie en City verruild voor Melkweg en Cinerama, wat meer sfeer, en - ondanks het goede weer - ook iets meer bezoekers opleverde. Wat opviel is dat de festivalleiding de steeds serieuzere lijn heeft doorgetrokken. Met een heuse masterclass (al sprak 'master' Lloyd Kaufman zelf van een masturbator-class), een symposium en diverse talkshows is het FFF net een 'echt ' festival geworden.

Dit wellicht tot ergernis van de fans van de oorspronkelijke Weekend of Terrors, waarin bloed en slechte smaak de boventoon voerden. Zij zullen zich ook moeilijk kunnen herkennen in de uitslag van de publieksfilm, waarin maar liefst drie van de vijf best gewaardeerde titels Japanse anime's zijn.

Best gewaardeerde film, en daarmee winnaar van de Silver Sream Award, werd de ook al met Gouden Beer en Oscar bekroonde anime Spirited Away van Hayao Miyazaki. Op enige afstand gevolgd door de films Cowboy Bebop (anime), 28 Days Later (zombie), Metropolis (anime) en Beyond Re-Animantor (splatter).

Winaar van de Zilveren Méliès werd My Little Eye van Marc Evans, een sfeervolle, bloedige variant op Big Brother. De jury sprak van 'een kritische bespiegeling over de uitgangspunten van onze cultuur, messcherp en intelligent verteld in een bloedstollend verhaal met een briljant plot en een huiveringwekkend onverwachte ontknoping.'

Dat van de onverwachte ontknoping klopt niet helemaal (het is het zwakste gedeelte van de film), maar de keus is verder verdedigbaar, al had ik persoonlijk liever het intrigerende Intacto zien winnen.

De Zilveren Méliès voor korte film ging naar het Nederlandse Roadkill van Jeroen Anokkee, een komisch filmpje over een botsing tussen een vrouw in een auto en een eend. De film was al eerder dit jaar voorafgaand aan Jackass: The Movie in de bioscopen te zien.

NB: Spirited Away gaat op 24 april in première; My Little Eye op 12 juni