The Pianist wint Bafta voor beste film

Day-Lewis en Kidman beste hoofdrolspelers

The Pianist van regisseur Roman Polanski heeft zondag in Londen de Bafta-award voor beste film en beste regie gewonnen. De Britse filmprijzen werden voor de 54e keer uitgereikt en gelden als graadmeter voor de Oscar-uitreiking volgende maand.

Het is het tweede succes dit weekeinde voor The Pianist. In Parijs ontving de film zaterdag al zes onderscheidingen tijdens de uitreiking van de Cesars, de belangrijkste Franse filmprijzen.

Daniel Day-Lewis werd in Londen uitgeroepen tot beste acteur voor zijn rol in The Gangs of New York. Nicole Kidman kreeg de prijs voor beste actrice voor haar vertolking als schrijfster Virginia Woolf in The Hours. Catherina Zeta Jones (Chicago) en Christopher Walken (Catch Me If You Can) werden onderscheiden voor hun bijrollen.

The Lord of The Rings: The Two Towers kreeg twee Bafta's; die voor de beste visuele effecten en voor het beste kostuumontwerp. Daarnaast koos het publiek deze tot Film van het Jaar. Beste niet-Engelstalige film was Pedro Almodovars Hable con ella, die ook de prijs kreeg voor het beste originele scenario.

(bron: ANP )