Polanski's The Pianist wint zeven Césars

Ere-César voor Meryl Streep

De film The Pianist van filmmaker Roman Polanski won zaterdag zeven keer een onderscheiding bij de uitreiking van de Césars, de prestigieuze Franse filmprijzen. The Pianist werd bekroond als beste film en Polanski als de beste regisseur.

De Césars werden in Parijs voor de 28ste keer uitgereikt. De film van de 69- jarige Polanski over een joodse pianospeler in Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog is in zeven categorieën genomineerd voor een Oscar.

De prijs voor beste acteur ging naar Adrien Brody, die in The Pianist de hoofdrol speelt . Ook werd de film van Polanski onderscheiden voor de muziek van Wojciech Kilar , de geluidskwaliteit, de decors en de fotografie.

De onderscheiding voor de beste actrice ging naar Isabelle Carré voor haar rol in de film Se souvenir des belles choses van regisseur Zabou Breitman. Breitman kreeg de César voor beste eerste film.

Hable con ella van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar kreeg de César voor Beste film in de Europese Unie. Het was de vierde César voor Almodóvar.

De Amerikaanse actrice Meryl Streep kreeg een ere-César. Zij toonde zich zeer geroerd. 'Deze prijs is zeer belangrijk voor mij.' De Franse regering had de ster uit onder meer Kramer versus Kramer en Sophie's Choice eerder zaterdag ook onderscheiden door haar te benoemen tot commandeur in de orde van de kunsten en de letteren.

De prijs voor de beste buitenlandse film ging naar Bowling for Columbine van de Amerikaan Michael Moore . De documentaire gaat over het wapenbezit in de Verenigde Staten en de gevolgen daarvan. In zijn dankwoord sprak Moore waardering uit voor Frankrijks weerstand tegen de Amerikaanse plannen om een oorlog te beginnen tegen Irak.

Vorig jaar koos IDA, de internationale organisatie van documentairemakers, het werkstuk van Moore tot beste documentaire aller tijden.

De Belgische Cécile de France werd uitgeroepen tot meestbelovende actrice. Zij werd onderscheiden voor haar rol in de film L'auberge espagnole van Cédric Klapisch.