Onmisbare begrippen

Waar komen anime en manga vandaan?

Gerhard Busch ,

De otaku heeft er niets aan, maar voor iedere nieuwe anime-fan zijn hier de belangrijkste begrippen op een rij.

Manga - stripboek. Vaak ook letterlijk een boek, want kleiner en dikker dan de meeste westerse comics. Afgeleid van het Engelse 'magazine'. Vaak langlopende series. Veertig procent van alles wat in Japan wordt gepubliceerd is manga.

Anime - tekenfilm. Elke geanimeerde film is anime, dus zowel een aflevering van Pokemón als een avondvullende speelfilm als Akira. Afgeleid van het Engelse 'animation' (spreek daarom ook uit als 'animee').

Mecha - verhalen waarin robots een belangrijke rol spelen.

Shojo - op meisjes gerichte verhalen.

Shonen - op jongens gerichte verhalen.

Hentai - ' ondeugende' verhalen, vol (geperverteerde) seks.

Kawaii - bijvoeglijk naamwoord: schattig, erg belangrijk in de Japanse maatschappij. In manga en anime vaak terug te vinden in de aandoenlijke gezichtjes van de personages: grote hertenogen en kleine neusjes en mondjes.

Otaku - letterlijk: geobsedeerde fan. In het westen geuzennaam voor liefhebber van anime, in Japan vaak negatief gebruikt.

OVA/OAV - Direct op video's uitgebrachte - meestal pornografische - anime, die niet eerder in bioscoop of op tv te zien was .

Salaryman - loonslaaf. Staat meestal met soortgenoten samengepakt in metro de nieuwste manga's te lezen. Waarin hij kan wegdromen over de vrijheid en macht die hij in zijn bedrijf moet ontberen.