De Amerikaanse filmindustrie heeft dinsdag een nederlaag geleden in de strijd tegen piraterij. Een rechtbank in Oslo sprak een 19-jarige Noor vrij van het kraken van de beveiliging op dvd's.

Jon Lech Johanson - destijds 16jaar - zette eind 1999 het computerprogramma DeCSS op internet. Dit breekijzer peutert het slot open waarmee alle films op dvd zijn beveiligd.

De Motion Picture Association of America (MPAA), de belangenclub van filmproducenten, diende begin 2000 bij de Noorse justitie een aanklacht in tegen Johanson wegens aanzetten tot piraterij.

De Noorse rechter Irene Sogn heeft anders geoordeeld. Volgens haar is niet aangetoond dat Johanson illegaal heeft gehandeld. Het Noorse recht staat consumenten toe om legaal verkregen producten als video's en cd's te kopieren voor persoonlijk gebruik. Johanson heeft steeds gezegd dat hij DeCSS ontwikkelde om dvd's te bekijken op zijn pc. Hij had geen geld voor een dvd-speler.

De MPAA, maar ook de openbare aanklager van Olso overwegen in beroep te gaan tegen het vonnis . Justitie had gevraagd om symbolische straf, Hollywood hield een forse schadeclaim achter de hand. De filmmaatschappijen zeggen nu al miljoenen mis te lopen omdat hackers met Johansons DeCSS films kopieren en daarna via internet verspreiden.

Uit de omzetcijfers valt dat nog niet op te maken. Nederlanders kochten in 2001 4,9miljoen dvd's, een stijging van 158 procent, aldus de NVPI. De branche-organisatie voor de Nederlandse enterHtainmentindustrie maakt de cijfers voor het afgelopen jaar pas in april bekend, maar platenwinkels en videotheken maken melding van stijgende verkopen.