Nicholson is de grootste griezel

'Here's Johnny!' gekozen tot engste filmmoment

Jack Nicholsons 'Here's Johnny!' in de horrorfilm The Shining is door Britse televisiekijkers verkozen tot het griezeligste moment in de film- en televisiegeschiedenis. De grijnzende Nicholson maakt zijn omineuze opmerking als hij zijn hoofd door een afgesloten met een bijl bewerkte deur steekt op jacht naar zijn doodsbange vrouw.

Regisseur Stanley Kubrick maakte The Shining, gebaseerd op een boek van Stephen King, in 1980. Nicholson speelde in die film een van zijn meest opvallende rollen als een man die op een verlaten hotel moet passen, een zenuwinstorting krijgt en zijn vrouw probeert te doden.

De Britse tv- kijkers kozen hun toptien uit The 100 Greatest Scary Moments, genomineerd door televisiezender Channel 4. Op nummer 100 staat L'Arrivée d'un train à la ciotat uit 1895, een van de eerste films uit de geschiedenis. Het door Auguste en Louis Lumière in één shot gedraaide filmpje toont een trein die aankomt op het station van Marseille. 'Dat klinkt ons misschien niet angstaanjagend in de oren ', aldus de website van het tv-station. 'Maar in 1895 schrokken de toeschouwers zich een ongeluk, omdat ze dachten dat de trein hen dwars door het doek heen zou overrijden. Velen van hen doken weg onder hun bioscoopstoel!'

Op nummer twee in de toptien staat het roterende hoofd van Linda Blair in The Exorcist en nummer drie is de uit een gat in een boot vallende schedel in Steven Spielbergs haaienfilm Jaws.

De meest recente film in de toptien is The Blair Witch Project. De befaamde douchescène uit Psycho belandde net buiten de toptien.

Het hoogstgenoteerde griezelmoment uit de televisiegeschiedenis is een scène uit een aflevering van de X-files uit 1993 op nummer dertien. De cultserie Twin Peaks haalde een 21ste plaats. De serie Dr.Who bereikte twee keer een notering in de tophonderd.