Moonlight uitgeroepen tot beste Europese film

Amerikaanse release ligt nu in het verschiet

De speelfilm Moonlight van de Nederlandse regisseuse Paula van der Oest is maandagavond op het Hollywood Film Festival uitgeroepen tot beste Europese film. Dat liet Holland Film, de instantie Nederlandse films in het buitenland promoot, weten.

Moonlight werd verkozen uit ruim 1400 Europese films die voor de prijs waren ingezonden. De prijs werd in ontvangst genomen door producent Emjay Rechtsteiner . Regisseur Van der Oest kon zelf niet op het festival aanwezig zijn omdat zij momenteel in Schotland het boek Verborgen gebreken van Renate Dorrestein verfilmt.

'Ik ben enorm vereerd', reageert Van der Oest. 'Vooral omdat de film voor Amerikaanse begrippen toch behoorlijk extreem is.' Moonlight is een bizar eigentijds sprookje over een jong meisje dat verliefd wordt op een Afghaanse bolletjesslikker. De kans dat Moonlight na het winnen van deze prijs een Amerikaanse release krijgt is groot.

'De film heeft in Nederland een heel slechte distributie gehad. Hij heeft geen enkele kans gehad zichzelf te bewijzen', aldus Van der Oest. 'Je moet als filmmaker bevestiging krijgen: of uit publieksaantallen of uit artistiek succes. Anders wordt de strijd die je voor elke film moet leveren wel erg nutteloos. Ik ben blijkbaar iemand die het voorlopig van de tweede bevestiging moet hebben.'

Moonlight werd eerder wel al op het Nederlands Filmfestival en het Europese Filmfestival bekroond door een jongerenjury. Zus & zo, de film die Van der Oest na Moonlight maakte, werd dit jaar genomineerd voor een Oscar.

(Bron: ANP)