De korte Nederlandse horrorfilm R.I.P. van regisseur Jan Doense is vrijdag op het Amerikaanse horrorfilmfestival Screamfest in Los Angeles bekroond tot beste korte horrorfilm.

Zanger Huub van der Lubbe van De Dijk speelt in het 6 minuten durende filmpje een zombie die uit zijn graf herrijst om een laatste rekening met zijn vrouw Manouk van der Meulen te vereffenen. De film is een hommage aan oude horrorklassiekers als Frankenstein en Dracula uit de jaren dertig. R.I.P. draaide vorige jaar in de Nederlandse bioscopen als voorfilm voor de komedie Ali G in da House. Meer dan 250.000 bioscoopgangers zagen de film toen.

Regisseur Doense is blij verrast met de prijs. 'In Angelsaksische landen slaat de film beter aan dan in niet-Angelsaksische landen.' Engeland en Amerika hebben meer gevoel bij R.I.P., omdat de films waarnaar ik verwijs in die landen zijn gemaakt.' De Nederlandse productie was de afgelopen twee jaar op tientallen filmfestivals over de hele wereld te zien. Doense hoopt dat de Amerikaanse prijs mogelijkheden biedt voor een Amerikaanse uitgave van het filmpje.

Screamfest is het belangrijkste horrorfilmfestival van Amerika. De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar regisseur Wes Craven, die films als A Nightmare on Elmstreet en Scream maakte. De prijs voor beste lange horrorfilm ging naar de Koreaanse productie A Tale of Two Sisters. Deze film beleeft zijn Nederlandse première volgend jaar op de twintigste editie van het Amsterdamse Festival van de Fantastische Film.

(Bron: ANP)