Hans Dijkstal is de nieuwe bestuursvoorzitter van het Nederlands Fonds voor de Film, kortweg Filmfonds. Staatssecretaris van Leeuwen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft de oud-vice-premier gisteren benoemd. Het bestuur van het Filmfonds heeft Dijkstal voorgedragen als opvolger van Felix Rottenberg, vanwege zijn grote bestuurlijke ervaring en zijn affiniteit met het culturele leven.

Dijkstal was vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet Kok. Onder het tweede paarse kabinet bekleedde hij het fractievoorzitterschap van de VVD. Dijkstal kwam in 1982 in de Tweede Kamer en was tot 1994 cultuurwoordvoerder van zijn partij. Hij begon zijn politieke carrière als raadslid en wethouder voor de VVD in Wassenaar.

Naast zijn politieke functies heeft Dijkstal een ruime ervaring in het culturele veld. Hij vervult onder andere de functie van vice-voorzitter van de Stichting Aanmoedigingsfonds voor de Kunsten, is bestuurslid van Toneelgroep De Appel en Jazz recensent voor het Financieel Dagblad.

Als voorzitter van het Filmfonds wil Dijkstal de positieve lijn vasthouden waarin de Nederlandse film zich nu bevindt. 'Onder mijn voorganger is een trend naar professionalisering ingezet. Ik wil graag verder op deze weg om een volgende sprong voorwaarts te maken, ook al is de huidige economische situatie niet erg positief,' aldus de nieuwe voorzitter.

Dijkstal streeft naar meer aandacht en ruimte voor Nederlandse cultuurproducten en film in het bijzonder.