Geestelijk vader van Toxie onderscheiden

Troma-oprichter Lloyd Kaufman krijgt Lifetime Achievement Award

Gerhard Busch ,

Hij gaf ons de Toxic Avenger, Sgt Kabukiman en het Killer Condom. Maandag kreeg hij wat terug. De Lifetime Achievement Award 2003 ging, na Wes Craven (2000), Dario Argento (2001) en Paul Verhoeven (2002), naar Troma-oprichter Lloyd Kaufman.

Tijdens het symposium van afgelopen zondag vertelde de Amerikaanse producent/ regisseur Brian Yuzna, dat de enige reden waarom hij zich naar de Spaanse fillmmaatschappij Filmax had laten lokken, diens directeur Julio Fernandez was. Als een vergelijkbaar sterke en visionaire leider in Thailand had gezeten, was hij niet naar Spanje, maar naar Thailand gegaan.

Een dag later ging de Lifetime Achievement Award naar een andere misschien niet zo'n sterke, maar zeker visionaire filmmaker: Lloyd Kaufman. Drijvende kracht achter het filmhuis Troma, burgemeester van Tromaville, organisator van Tromadance, en verantwoordelijk voor zeldzaam smakeloze werkjes als The Class of Nuke 'Em High , Surf Nazis Must Die, Killer Condom en natuurlijk The Toxic Avenger, de inmiddels al vier delen tellende serie over een door chemisch afval gemuteerde schoonmaker die gewapend met zijn bezem de vijand te lijf gaat.

De Toxic Avenger, door de fans liefkozend Toxie genoemd, kwam luid schreeuwend aanrennen toen Kaufman maandagavond uit handen van zijn oude vriend en pornoster Ron Jeremy de prijs kreeg uitgereikt. En poseerde even later met Kaufman voor de opvallend grote groep fotografen.

Het publiek in de tot de nok gevulde Melkweg-filmzaal kon de Kaufmanshow wel waarderen. De onvermoeibare, bijna 60- jarige filmmaker is immers een graag geziene gast op het festival en voor iedereen toegankelijk. Een jonge fan die vlak voor de uitreiking om een interview vroeg, kreeg van Kaufman het advies gewoon bij hem in de buurt te blijven, dan zou hij wel zien wanneer er tijd was voor wat woorden.

Eerder op de maandag had de guerrillafilmer in een masterclass ('If I'm doing it , it's more like a masturbator class!') twee korte Nederlanse films besproken. Met name over het acteren en de production value van de eerste, de zombiefilm Deadline, was Kaufman oprecht verbaasd. Dat de jonge makers dat nu al voorelkaar hadden gekregen. Hij filmde al 30 jaar en was nog steeds niet tot zoiets professioneels in staat.

De Lifetime Achievement Award is een passend eerbetoon aan deze onafhankelijke filmmaker die zich met zijn tomeloze inzet, zijn eigenzinnige, niet door geld gedreven enthousiasme en zijn passie voor slechte smaak een plaatsje in de filmgeschiedenis heeft verworven. 'Troma is the only film company that survived for 30 years without ever scoring a hit,' zei Kaufman niet zonder trots in zijn dankwoord. Ook dat is soms een prijs waard.