De aanvragen van filmmakers voor fiscale subsidie zijn tweeënhalf à drie keer zo hoog als het beschikbare budget van 23 miljoen euro. Producenten hebben op 2 januari plannen ingediend voor in totaal 55 nieuwe Nederlandse films. Dat heeft overheidsinstelling Senter, die de aanvragen beoordeeld, desgevraagd bekendgemaakt.

Deze regeling komt voort uit de fiscale stimuleringsregeling die de overheid in 1998 instelde. Bij de verdeling van het geld voor de zogeheten cv-films hanteert Senter het criterium 'wie het eerste komt, het eerste maalt'. Aangezien de overheid voor 2003 slechts 23 miljoen euro aan fiscale aftrek beschikbaar heeft, moesten de filmmakers op 2 januari 2003 vele uren in de rij staan om hun scripts tijdig in te leveren. Filmproducent René Solleveld heeft veertig uur staan wachten om als eerste zijn script in te dienen.

Tot de vermoedelijke winnaars van de aanvragen behoren naast Solleveld ook producent Johan Nijenhuis van NL Films (producent van Volle Maan) en financieringsbedrijf Fine. Zij dienden samen al veertien van de in totaal vijfenvijftig scripts in, waaronder de films Floris, Costa II en Pluk van de Petteflet.

Als deze filmmakers alle administratieve verplichtingen voldoen, kunnen zij fiscale steun tegemoet zijn. Binnen enkele weken krijgen alle betrokkenen daarover uitsluitsel van Senter.