Chicago bekroond met drie Golden Globes

Cecil B. DeMille Award voor Gene Hackman

De film Chicago is zondagavond de grote winnaar geworden bij de jaarlijkse uitreiking van de Golden Globes. De film, naar de beroemde gelijknamige theatermusical, kreeg de prijs voor
beste musical/komedie. Richard Gere en Renée Zellweger kregen een Golden Globe voor hun rol in Chicago.

De Golden Globes van de buitenlandse persvereniging in Hollywood gelden
na de Oscars als de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen. De uitreiking in Los Angeles beleefde zondag zijn zestigste editie.

Veteraan Jack Nicolson werd tijdens de ceremonie gelauwerd in de categorie drama. Zijn hoofdrol in About Schmidt leverde een Globe op. De film kreeg ook een prijs voor het beste scenario. Nicole Kidman won een Globe voor The Hours, de film die ook tot beste dramaproductie werd uitgeroepen.

Actrice Meryl Streep ontving de onderscheiding voor haar bijrol in de film Adaptation. Jennifer Aniston, Rachel uit Friends, kreeg een Globe voor haar bijdrage aan de succesvolle televisieserie. Filmmaker Martin Scorcese won de regieprijs voor Gangs of New York. Als beste buitenlandse film kwam Pedro Almodóvars Hable con ella uit de bus, een werk van de Spaanse regisseur.

Acteur Gene Hackman, die twee keer een Oscar heeft gewonnen, kreeg de Cecil B. DeMille-onderscheiding voor al zijn prestaties op het witte doek. De 72-jarige filmster is in meer dan tachtig films te zien geweest, zoals The French Connection (1971), Unforgiven (1992) en The Royal Tenenbaums (2001). Eerdere winnaars van deze onderscheiding waren Audrey Hepburn, Jack Lemmon en Sean Connery.

(bron: ANP)